«Όταν η 2η ευκαιρία γνώσης καρποφορεί στα ενήλικά μας χρόνια»

Η 2η ευκαιρία καρποφορεί ακόμα και στα χρόνια της κρίσης! Και μάλλον πολύ καλύτερα σε τέτοιες περιόδους, αφού ανοίγει ένα νέο δρόμο στα αδιέξοδα.

Είκοσι ένας (21) ενήλικες εκπαιδευόμενοι/ες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας τα κατάφεραν και φέτος, ενάντια σε ανεργία, οικονομικές και οικογενειακές δυσκολίες, ανασφάλεια και χρονικές πιέσεις, να ανταποκριθούν στη διετή τους δέσμευση να φοιτήσουν σε ένα περιβάλλον φιλικό και προστατευμένο, να χαρούν τις νέες γνώσεις, δεξιότητες και φιλίες, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους δημιουργικά και να αποκτήσουν το πολυπόθητο Απολυτήριο Γυμνασίου μετά την εφηβεία τους, χωρίς αγωνιώδεις εξετάσεις και «καημούς».

Τους τιμούμε, αυτούς αλλά και τους πρωτοετείς συμμαθητές τους, στην αποψινή εκδήλωση που προετοιμάστηκε με μεράκι από τους καθηγητές και τους μαθητές μας.

Θα λάβουν χώρα τα εξής:

  1. Παρουσίαση των πέντε (5) ερευνητικών εργασιών (project’s) που εκπονήθηκαν.
  2. Παρουσίαση αποτελεσμάτων και εμπειρίες συμμετεχόντων στο πρόγραμμαErasmus+ με κωδικό 2022-1-EL01-KA122-ADU-000072138. Το πρόγραμμα είχε θέμα Κλιματική Αλλαγή και Υπερθέρμανση. Τρόποι και μέθοδοι αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης με αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.»,διάρκεια 19/6/2023 – 28/6/2023, υλοποιήθηκε στη Λάρνακα (Κύπρος), στον φορέα υποδοχής CDA College και συμμετείχαν είκοσι οχτώ (28) εκπαιδευόμενοι του σχολείου με 2 συνοδούς καθηγητές.
  3. Απονομή των Απολυτηρίων Τίτλων του Σχολείου στους είκοσι ένα (21)ενήλικες αποφοίτους της σχολικής χρονιάς 2022-2023.
  4. Μουσική Εκδήλωση

Η εκδήλωσή μας έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στη δυνατότητα Δια Βίου Μάθησης που παρέχει η εκπαίδευση μέσω του ΣΔΕ Καρδίτσας σήμερα, σύμφωνα με το ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ του Υπουργείου Παιδείας.

Τα πάνω 90 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και τα Παραρτήματά τους, που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα, αποτελούν ένα μόνο τμήμα αυτού του πραγματικά ενθαρρυντικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο υλοποιείται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης). Απευθύνονται σε άτομα 18 ετών και άνω που έχουν Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου και δεν έχουν ολοκληρώσει την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το ΣΔΕ είναι Δημόσιο Σχολείο που παρέχει στους απόφοιτους απολυτήριο τίτλο ισότιμο προς το απολυτήριο του Γυμνασίου και η διάρκεια σπουδών είναι 2 έτη.

 Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι Ελληνική γλώσσα, Αγγλικά, Μαθηματικά, Πληροφορική, Κοινωνιολογία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Φυσική-Τεχνολογία και Αισθητική Αγωγή.

Σκοπός του είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων και η πληρέστερη συμμετοχή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι καθώς και η αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στο χώρο της εργασίας.

Το πρόγραμμα σπουδών χαρακτηρίζεται από ευελιξία, προκειμένου να καλυφθούν οι ατομικές ανάγκες των εκπαιδευομένων και να αναδειχθούν οι κλίσεις και οι δεξιότητές τους. Ο τρόπος διδασκαλίας βασίζεται στις αρχές εκπαίδευσης των ενηλίκων και η αξιολόγηση βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευομένων και όχι σε γραπτές εξετάσεις. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004. Περιλαμβάνει εκτός από την έδρα στην Καρδίτσα και το παράρτημα Σοφάδων.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ σχολικού έτους 2022-2023

Πραγματοποιήσαμε μια σειρά βιωματικών δράσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων, σεμινάρια, ενημερωτικές ημερίδες και ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+. Συγκεκριμένα:

  • Εκπαιδευτική επίσκεψη στον ΜΥΛΟ των ΞΩΤΙΚΩΝ (Τρίκαλα).
  • Επισκέψεις εντός νομού Καρδίτσας: Πυροσβεστικό Μουσείο, Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, Μέρες Σταδιοδρομίας (Εσπερινό ΕΠΑΛ και ΓΕΛ), Λαογραφικό Μουσείο Πόλης, Βιβλιοθήκη & ΚΕΠ Σοφάδων και τέλος,  παρακολούθηση θεατρικής παράστασης στα πλαίσια του 38ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.
  • Διοργανώσαμε σεμινάρια, εκδηλώσεις και ενημερωτικές ημερίδες για τους εκπαιδευόμενους και αποφοίτους μας, σε συνεργασία  με διάφορους φορείς και ποικίλη θεματολογία, όπως: «Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών» από το ΕΚΑΒ, «Εκδήλωση για το θεσμό της Διαμεσολάβησης» από ειδικό επιστήμονα-νομικό, «Εκδήλωση για το Ηλεκτρονικό έγκλημα-Συμβουλές ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο» από Υπαστυνόμο της Διεύθυνσης Αστυνομίας, «Ημερίδα για την Υγιεινή Διατροφή» και «Ημερίδα για την Ατομική Υγιεινή» από το Κέντρο Υγείας Σοφάδων.
  • Διοργανώσαμε δυο (2) ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+. Στο πρώτο, το σχολείο είχε το ρόλο του φορέα υποδοχής, με το οποίο υποδεχθήκαμε και επιμορφώσσαμε 32 εκπαιδευόμενους στην «χρήση – αξιοποίηση ειδικών λογισμικών» του Συνδέσμου Γονέων & Φίλων ΑμεΑ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κύπρου). Στο δεύτερο, το σχολείο είχε το ρόλο του φορέα αποστολής, με το οποίο είκοσι 28 εκπαιδευόμενοι με 2 συνοδούς καθηγητές, επιμορφώθηκαν από τον φορέα υποδοχής CDA College της Κύπρου για το κρίσιμο ζήτημα «Κλιματική Αλλαγή και Υπερθέρμανση, Τρόποι και μέθοδοι αντιμετώπισης με αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Το εκπαιδευτικό προσωπικό ανέρχεται σε 22 εκπαιδευτικούς (μόνιμους και ωρομίσθιους), με υψηλότατο επίπεδο σπουδών (μεταπτυχιακές σπουδές). Απασχολήσαμε συμβούλους, Σταδιοδρομίας και Ψυχολόγους, οι οποίοι συμβουλεύουν καθημερινά και αντιμετωπίζουν τις αγωνίες, τα θέλω και μπορώ των μαθητών μας. Ο θεσμός του Συμβούλου, ένας πρωτοποριακός θεσμός, εφαρμόζεται στα ΣΔΕ και αποτελεί μια καινοτομία της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Το ΣΔΕ Καρδίτσας λειτουργεί από το 2011 σε νέο πλήρως εξοπλισμένο κτίριο. Έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να εξυπηρετεί όλες τις ομάδες πληθυσμού (πχ. ΑμεΑ). Διαθέτει 3 αίθουσες διδασκαλίας (από τις οποίες 2 έχουν διαμορφωθεί ταυτόχρονα σε εργαστήρια Πληροφορικής), 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.

Ο

Διευθυντής του ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Σουφλάκος Βασίλειος

Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Comments are closed.

Προτεινόμενοι Ιστότοποι

  • Εκπαιδευτική Τηλεόραση
  • Υπουργείο Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
  • Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.)
  • Ψηφιακό Σχολείο